Sunday, June 6, 2010

81 GRO ditahan dalam sebulan di Kelantan

apa nak jadi nie?....

KOTA BHARU 5 Jun - Walaupun gelaran Serambi Mekah menjadi identiti Kelantan, hakikatnya gejala sosial termasuk kehadiran pegawai perhubungan pelanggan (GRO) di beberapa premis di negeri ini semakin berleluasa.

Ini terbukti apabila dalam tempoh tidak sampai sebulan, Bahagian Penguat Kuasa Imigresen Kelantan telah menahan 81 GRO dari negara jiran yang aktif melakukan aktiviti tidak bermoral itu.

Terbaru, dalam serbuan di beberapa buah premis awal pagi ini, seramai 12 wanita warga Thailand ditahan ketika sedang menjalankan aktiviti tidak bermoral itu.

Malah, Timbalan Penolong Pengarah (II) Bahagian Penguat Kuasa Negeri, Mohamad Zaidi Che Morad berkata, dalam serbuan di Pasir Mas, lima wanita Thailand ditahan ketika sedang memberi khidmat seks kepada pelanggan mereka.

Katanya, selain itu, seorang lelaki berusia 30-an ditahan di sebuah restoran di Pasir Mas kerana disyaki terlibat membawa masuk wanita-wanita tersebut dari negara jiran.

"Kesemua GRO itu berusia dalam lingkungan 19 hingga 33 tahun dan didapati melanggar syarat pas lawatan sosial," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Menurutnya, serbuan terbaru itu merupakan usaha berterusan Jabatan Imigresen ke seluruh negeri untuk memastikan gejala GRO tidak menular.

Dalam serbuan di sekitar negeri ini pada 11 Mei lalu, seramai 60 GRO berjaya ditahan manakala dua hari selepas itu, sembilan lagi GRO ditahan ketika menjalankan aktiviti mereka di daerah Tumpat.

Mohamad Zaidi berkata, kesemua wanita terbabit dihantar ke Depot Tahanan Sementara di Tanah Merah untuk tindakan lanjut.

"Siasatan akan dilakukan di bawah Peraturan 39(b) Peraturan-peraturan Imigresen 1963 kerana melanggar syarat pas lawatan," ujarnya.

No comments:

Post a Comment